Gebelik Takibi

Gebeliğin tespit edilmesinin ardından, doğum anına kadar geçen kırk hafta bebeğin ve anne adayının periyodik, düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gebelik takibi olarak adlandırılmaktadır. Her anne hamilelik dönemi boyunca mutlaka bir sağlık kuruluşu ya da bir sağlık hekimi tarafından düzenli olarak izlenmelidir. Doğum evresinin tamamlanma süreci olan kırk hafta, anne adayının son adet tarihi ile belirlenmektedir. Kişiler hamilelik planladığı andan itibaren gebelik öncesi test ve kontrollerini yaptırmaya başlamalıdır. Bu sayede gebelik takibi süreci başlatılmalı, bebeğin anne karnındaki durumunun izlenmesi ve belirlenmesi şeklinde devam etmelidir. Yapılan idrar ve kan testleri sonucunda anneye gebelik tanısı konulmakta ve yaklaşık iki hafta sonra oluşan gebelik kesesi yapılacak ultrason kontrolleri ile görülebilmektedir. Bu evrede gebelik kesesinin rahim içine yerleşip yerleşmediği kontrol edilir ve annenin dış gebelik yaşayıp yaşamadığına bakılır. Vajinal ultrasonlar sayesinde bebeğin kalp atışları rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Gebelik takibi, anne adaylarının sağlıklı ve rahat bir doğum süreci geçirmesi için oldukça önemli bir süreçtir ve bu süreç annelerin lohusa dönemine geçmesi ile sonlandırılmalıdır.

 

Hamilelik dönemindeki her kadının mutlaka gebelik süreci boyunca izlenmesi gerekmektedir. Gebelik takibi kontroller sırasında karşılaşılabilecek tüm sağlık sorunlarının belirlenmesi ve gerekli önlemlerin en erken şekilde alınması, anne ve bebeğin sağlığının korunması, doğumun sağlıklı bir şekilde ve en doğru zamanda gerçekleşmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Anneler gebelik takibine hamile olduklarını öğrendikleri ilk zaman ya da hamileliğin ilk üç ayı içinde başlamalıdır.

Herhangi bir sorun bulunmaması halinde bu kontroller ayda bir tekrar ettirilmektedir. Hamilelik döneminin son üç ayına gelindiğinde anne ve bebeğin durumuna göre bu kontroller arttırılmaktadır. Özellikle geçmiş dönemlerde hamile kalmış ve çeşitli problemler yaşamış anneler yeniden gebe kaldıkları süreçte bu sıkıntılar ile tekrar karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca üçüncü gebelikten sonra, bebek ve anne adayların doğumsal çeşitli komplikasyonlar gelişme oranı artmaktadır. Özellikle bu gibi durumlarda anne ve bebek sağlığının korunması, doğum sürecinin en başarılı şekilde tamamlanması adına gebelik takibi periyodik olarak alanında uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır.

Gebelik Takibi Sıklığı Ne Aralıklarda Olmalıdır ?

Gebelik takibinin anne ve bebek sağlığı için ne kadar önemli bir durum olduğu, anne adayları ve hekimler tarafından bilinen ve ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Anne adayları tek bir bebek bekliyor ise gebelik takibi ilk üç ay içinde iki ya da üç haftada bir yapılmalıdır. Daha sonra bu kontroller aylık olarak devam ettirilmelidir. Birden fazla bebek bekleyen, mevcut hastalığı bulunan ve geçmişte düşük gibi olumsuz sağlık sorunları ile karşılaşılan anne adayları ise düzenli aralıklar ile sık sık gebelik takibi yaptırmalıdır. Gebelik takibi süreçlerinin belirlenmesinde ki asıl temel faktör, gebe kişinin sağlık durumu ve herhangi bir risk olup olmadığıdır. Gebelik dönemindeki anne adayının aşırı kilolu olması, aşırı zayıf olması, şeker hastası olması, kansızlık sorunu yaşaması, rahim anormalliklerine sahip olması, annenin yaşının çok büyük ya da çok küçük olması gibi risk faktörleri taşıması, gebelik takibinin sıklıkla tekrarlanmasına neden olmaktadır.

Gebelik Sırasında Yapılan Haftalık Kontroller

Hamilelik dönemi anne adayları için yorucu ama bir o kadarda heyecanlı bir bekleme dönemidir. Kimi anne adayı bu dönemde çeşitli sıkıntılar çekerken, kimi anne adayı da bu süreci oldukça rahat ve keyifli bir şekilde tamamlamaktadır. Anne adaylarında hamilelik süreci boyunca her hafta farklı değişiklikler gözlemlenmektedir. Gebelik takibi sırasında karşılaşılan bu değişiklikler ruhsal ve bedensel şekilde gerçekleşmekte ve hamilelik dönemi ilerledikçe daha rahat bir şekilde izlenebilmektedir.